Recobat

Regenerare.

Trăim timpurile de plin avânt ale miniaturizării, cu tehnologii care se adaptează acestui trend pas cu pas, an de an. In urma cu peste 50 de ani Japonia deschidea acest drum, anevoios, cu sume imense cheltuite în cercetare, în laboratoarele care erau într-un pionierat de aur și un galop furibund. Astăzi nu putem concepe echipamente cu inteligenta fără a avea o versiunea portabila a acestora.
La începutul anilor ’90 a apărut ca o necesitate noțiunea de portabilitate și, odată cu aceasta, necesitatea de a utiliza echipamente din ce în ce mai performante, cu funcții dintre cele mai complexe. Nu în ultimul rand s-a pus accent pe autonomie, pe atingerea unui interval de utilizare din ce în ce mai mare, cat și pe necesitatea existentei unor acumulatori cu timp de funcționare cat mai lung posibil și greutăți cat mai reduse. De asemenea s-a urmărit un ciclu de încărcare cat mai scurt posibil. In majoritatea cazurilor aceste ținte imaginate de către proiectanți au fost atinse iar o data cu apariția ultimelor tehnologii în materie de utilaje și echipamente de regenerare a acumulatorilor, durata de viata a acestora a ajuns de cele mai multe ori sa fie dublata. Desigur, facem referire directa la acumulatorii pe baza de Pb, atât industriali cat și casnici ca utilizare.
Ritmul tehnologic deosebit, a electronicii de înaltă performanta odată cu creșterea posibilității de a comanda elemente de execuție respectiv de a controla procese cu viteze și acuratețe de neimaginat în urma cu câteva zeci de ani, procesul de regenerare al acumulatorilor cu plumb a început sa poată fi realizat cu un randament deosebit de bun. Principiile folosite în procesul de regenerare sunt sigure, non-invazive și constau în aplicarea unei tehnologii specifice echipamentelor de astăzi. Impactul asupra funcționalității obținute ulterior este pozitiv iar randamentul obținut este foarte bun. Prin regenerarea acumulatorilor înțelegem procesul de recuperare al funcționalității unui acumulator la o stare cat mai apropiata de starea inițială de fabricație, stare considerata ca fiind cea în care acumulatorul avea un randament cu un maxim de performanta. Prin regenerare – refacerea acumulatorului din punct de vedere a funcționalității – s-a realizat un produs funcțional în proporție de 95% fără a lua desigur în calcul defecte de natura mecanica, defecte constructive, probleme de exploatare sau depozitare necorespunzătoare.
Numai bateriile defecte datorita sulfatării pot fi regenerate printr-un procedeu electrochimic invers denumit desulfatare celelalte fiind supuse reciclării. Se apreciază ca un procent de peste 87% din baterii se defectează prin sulfatare deci respective sunt “regenerabile” ceea ce reprezinta un proces foarte însemnat
Desulfatarea este un procedeu tehnologic disponibil de puțin timp, din punct de vedere comercial, deși procedeul electrochimic este cunoscut de mai multa vreme. Este o tehnologie verde, de ultima generație, ce permite regenerarea bateriilor de plumb și prelungirea substanțială a perioadei de viata a acestora.
In principiu bateriile sunt formate din doi electrozi (anodul din oxid plumb PbO2 și catodul din plumb Pb) scufundați într-un electrolit – acidul sulfuric H2SO4.
Sulfatarea este procesul chimic (lent) prin care gruparea SO2 se depune la suprafața celor doi electrozi transformând acea suprafață în sulfat de plumb PbSO4 urmat de cristalizarea acestor sulfați. Ca urmare în locul acidului sulfuric rămâne apa H2O iar bateria poate fi considerata moarta.
Desulfatarea se face cu ajutorul unor curenți de înaltă frecventa, de frecventa și amplitudine variabila care se aplica controlat, asupra celor doi electrozi, în secvente scurte – pentru a evita deteriorarea electrozilor prin supraincalzire – după anumiți algoritmi care depind în general de tipul și modelul bateriei.
Regenerarea este un proces care include în afara de desulfatare, etape anterioare de încărcare, descărcare, testare, analiza și identificare și una ulterioara de reîncărcare.
Procesul de regenerare baterii acționează în principal. asupra următorilor parametri din funcționarea bateriei:
– concentrația de acid sulfuric – densitatea;
– rezistenta interna a bateriei;
– tensiunea pe fiecare celula;
In funcție de caracteristicile constructive, unele tipuri de aparate de regenerare baterii, pot înlătura sulful, rugina și alte impurități.
Pot fi regenerate toate tipurile de baterii cu plumb – baterii de pornire, tracțiune și stocare: baterii cu electrolit lichid (acid sulfuric), SLA (Start,Lighting & Ignition), FDC (Flooded Deep-Cycle) si SLA (Sealed Lead Acid) respectiv GEL (Gelled Electrolyte), AGM (Absorbed Electrolyte) si VRLA (Valve Regulated Lead Acid.
Un avantaj deosebit îl constituie impactul direct asupra mediului înconjurător care, datorita metodelor utilizate, este cat se poate de ecologic prietenos, protejându-l.
Pentru a înțelege impactul major al reintroducerii în circuit al acestor acumulatori avem un exemplu din Germania, unde în fiecare an un miliard de baterii sunt utilizate. La un calcul simplu acestea ar putea forma o linie de baterii care ar acoperi circumferința pământului! Ca informație, de la Agenția Federala Germana de Mediu, aceste baterii conțin aproximativ 5.000 de tone de zinc, 1.500 de tone de nichel și 7 tone de argint. Desigur, aceste substanțe nu sunt inepuizabile, reciclarea și reutilizarea acestora înseamnă economii deosebite și un mediu înconjurător mai protejat.

Exit mobile version