Acumulatorii creați din zahăr reprezintă cea mai mare provocare în domeniul noilor tehnologii ecologice a dispozitivelor electronice portabile, realizate cu ajutorul produse alimentare ecologice. Cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au descoperit recent un sistem complet nou pentru a crea noi acumulatori „verzi” ce pot înlocui permanent acumulatorii litiu clasici utilizați în mod obișnuit în smartphone-uri, laptop-uri, tablete și alte dispozitive de ultima generație.
Acumulatorii creați cu ajutorul zahărului, potrivit cercetătorilor japonezi, ar trebui să aibă mai multă autonomie și un cost de încărcare mai „verde” decât acumulatorii actuali. In primul rand, potrivit celor mai recente date de cercetare, procesul de creare a noilor celule exploatează o anumită tehnica de carbonizare și solidificare a zahărului la temperaturi foarte ridicate, caz în care moleculele de carbon ar fi în măsură să crească acumulatorilor puterea precum și a capacitatea de stocare a energiei electrice cu peste 20%, mai mult decât la obișnuitul acumulator litiu-ion reîncărcabil.
Bateriile create cu zahăr ar aduce, în ultimă instanță, chiar la un mediu mai puțin poluant. De asemenea, disponibilitatea materiei prime este suficienta și nu are un preț cu impact negativ pentru a fi utilizata în crearea de noi acumulatori. Acest punct susține ferm schimbarea cu privire la evoluția acumulatorilor pe litiu, un element chimic epuizabil în natură și care nu este regenerabil iar extragerea sa, precum și procesele chimice adecvate folosite, nu sunt în întregime ecologice și pentru un mediu durabil. Desigur, rămâne doar să așteptați pentru următoarea versiune pe piață a acestor acumulatori grozavi, din zahăr ecologic.