Descriere procesului de reciclare

De peste 200 de ani bateriile reprezinta pentru toti utilizatorii o sursa de energie vitala.

Bateriile alimenteaza multe din aparatele ce functioneazã pe baza electricitatii si chiar automobilele, dar dupa ce au fost consumate si aruncate, ele reprezinta un pericol pentru mediului inconjurator.

La nivelul Romaniei se estimeaza vinzarea a peste 250 de milioane de baterii si acumulatori portabili destinati diferitelor echipamente electronie.

Domeniul lor de utilizare fiind atit de vast, face din bateriile portabile una dintre cele mai raspindite categorii de produse consumabile, dar care actioneaza nefast asupra mediului daca nu sint reciclate corect.

La nivel national exista putine instalatii pentru tratarea si/sau reciclarea deseurilor de baterii si acumulatori portabili. In acest context toate cantitatile de baterii si acumulatori, dupa ce au fost colectate, au fost sortate dupa dimensiune, chimie si tratatate partial in vederea reciclarii, sint transmise procesatorilor autorizati pentru reciclare.

Pentru a se asigura ca tratarea, reciclarea si alte tipuri de valorificare conforma cu legislatia specifica RECOBAT PLUS solicita procesatorilor rapoarte de tip “mass balance” care exprima:

  •  cantitatile de materiale recuperate care pot fi reciclate;
  •  cantitatile de materiale recuperate care pot fi valorificate energetic;
  •  cantitatile care sunt destinate operatiunilor de neutralizare sau depozitare finala.

 Pentru bateriile si acumulatorii industriali s-a procedat la transportarea acestora sortarea si tratarea partiala, urmand aceeasi procedura de eficientizare prin consolidarea stocurilor in spatii special amenajate la colectori.

Ce se intimpla cu bateriile - Schema proces reciclare