EUROPA ȘI PROTECȚIA OZONULUI, RAPORT EEA.

Europa continuă să facă progrese în eliminarea treptată a substanțelor chimice care distrug stratul de ozon, conform unui nou raport al Agenției Europene de Mediu (EEA). Raportul ia în considerarea utilizarea a mai mult de 200 de substanțe chimice controlate de legislație, conform Protocolului de la Montreal și a UE.
De-a lungul ultimelor decenii produsele chimice cunoscute care au afectat stratul de ozon au fost înlocuite cu succes în cele mai multe părți ale lumii din 1989, când Protocolul de la Montreal a intrat în vigoare. În cadrul UE, substanțele care distrug stratul de ozon (ODS) sunt reglementate de regulamentul ODS, care este mai stricta decât normele prevăzute în protocol și acoperă și substanțe adiționale. Companiile sunt obligate să raporteze utilizarea de substanțe ce intra în zona ODS – inclusiv importurile, exporturile, producția și ecologizarea acestora.
UE a pus în aplicare treptată a utilizării ODS în conformitate cu cerințele Protocolului de la Montreal, în perioada de 1987-2010, care este cu 10 ani înainte ca prevedere legală. Unitatea metrologica în cadrul Protocolului pentru a măsura utilizarea este „consumul”. Se calculează pe baza datelor raportate privind producția, importul, exportul și distrugerea.
„Ozonul și substanțe care diminuează stratul acestuia – 2014” este Raportul EEA care indica că indicele consumul în UE a fost negativ în 2014, așa cum a fost tendința generală din ultimii ani. Aceste valori negative sunt rezultatul unei proces ce combina distrugerea destul de ridicata a substanțelor și prezenta a stocurilor mici la producători.
Având în vedere că potențialul de a afecta stratul de ozon variază între substanțe, datele colectate de pe aceste substanțe chimice sunt exprimate nu numai în tone metrice, cat și în „potențial epuizant al ozonului” (ODP) în tone, care arată cantitățile în ceea ce privește efectele lor asupra mediului, mai apropiat decât greutatea fizica .

sursa. eea.europa.eu