Hi-tech în haine. Noile tehnologii au ajuns mai aproape de noi, in îmbrăcămintea ce o vom purta în viitorul apropiat. Specialiștii laboratorului de la Universitatea din Shanghai – Fudan Huyshen Pins, au reușit să creeze un material deosebit ce reprezintă el însuși o baterie solară, în adevăratul sens al cuvântului.
La o prima vedere materialul despre care facem vorbire nu se deosebește de țesături obișnuite, însă este capabil de a genera energie electrica. Convertorii activi a energiei solare sunt ambele fețe ale materialului. Țesătura este format din fire metalice microscopice țesute împreună într-un mod special.
Firele utilizate sunt acoperite cu un strat de polimer activ, necesar pentru a absorbi lumina zilei. De asemenea, structura materialului include nano-tuburi obținute dioxid de titan, care oferă țesăturii conductivitate electrică, și un polimer opțional, care este responsabil de conductivitatea porilor, relatează site-ul zeleneet.com.
Tehnologia folosita a straturilor transparente din nano-tuburile de carbon cu care oamenii de știință au acoperit materialul din ambele părți eficientizează randamentul, prin această structură simetrică a materialului solar și îi conferă două laturi active, care permit conversia energiei solare, indiferent de locul în care cade lumina.
Testele au arătat că după 200 de operațiuni pentru flexiune-extensie eficiența celulelor solare a țesăturii a scăzut cu doar 0,03% de la cea originală. Experții deja au apreciat noutatea absoluta, iar rezultatele lucrărilor științifice sunt recunoscute ca fiind interesante.
Cu toate acestea, materialele din care este fabricată țesătura cu proprietăți solare sunt destul de scumpe, iar tehnologia de obținere a bateriilor flexibile de dimensiuni mari, care să fie în același timp eficiente, nu este încă perfectă. Cercetătorilor le-a rămas să perfecționeze tehnologia, pentru ca noul produs să devină întrebuințat în diferite domenii ale industriei, de la moda și pana în domeniul militar. Desigur, problemele de reciclare, rămân, pentru ca vorbim despre acumulatori, însă impactul asupra mediului este redus, gratie tehnologiilor nano.