RECOBAT PLUS obtine prima licenta de operare

RECOBAT PLUS prima organizatie colectiva din Romania autorizata pentru preluarea responsabilitatilor producatorilor si importatorilor de baterii si acumulatori, a obtinut licenta de colectare in numele acestora a deseurilor de profil.

“La doi ani de la infiintare, organizatia noastra a fost prima care a primit licenta de operare in acest domeniu. Desi la noi in tara nu exista producatori de baterii portabile, volumul de astfel de produse de pe piata este impresionant”, a declarat presedintele organizatiei, Radu Panait.

Prin transferarea responsabilitatilor catre organizatii autorizate, producatorii si importatorii de baterii si acumulatori trebuie sa se asigure ca isi indeplinesc obiectivele privind atingerea unor rate de colectare de 25% in 2012 si de 45% in anul 2016 din cantitatea de baterii si acumulatori vandute pe piata individual sau in componenta echipamentelor electrice si electronice.

“Romania a inteles importanta recuperarii si gestionari responsabile a deseurilor si in special a unora dintre cele mai periculoase, a celor de baterii si acumulatori. Astfel, tara noastra se indreapta spre implementarea directivelor europene in materie de deseuri de baterii si spre respectarea angajamentelor in materie de tinte de colectare si recilare pentru deseuri de baterii si acumulatori” a precizat Panait.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in Romania s-au importat, in anul 2011, peste 250 milioane de baterii si acumulatori portabili independeti sau incorporati in echipamentele electrice si electronice, reprezentand o cantitate de 8.175 tone.

Tintele de colectare a deseurilor de baterii si acumulatori au fost asumate de Romania in momentul aderarii la Uniunea Europeana si sunt in concordanta cu obiectivele Comisiei Europene privind colectarea, reducerea efectelor negative asupra mediului, precum si cu economiile rezultate in urma tratarii.

“Prin colectare, sortare si ulterior tratare, o gama larga de substante cum ar fi diversi acizi, saruri, componente toxice si material plastic care sunt continute de baterii si acumulatori nu vor mai ajunge in natura sau in deseurile municipale ci vor fi transferate catre instalatii specifice de reciclare. Utilizarea metalelor reciclate in productia de baterii sau in alte industrii in locul metalelor provenite din resursele naturale reprezinta un impact pozitiv asupra mediului, atat prin scaderea utilizarii de energie si scaderea poluarii in procesele de exploatare si producere a metalelor de resursa cat si prin pastrarea rezervelor naturale pentru generatiile viitoare”, spun reprezentantii organizatiei.

Conform unui studiu al Comisiei Europene, punerea integrala in aplicare a legislatiei Uniunii Europene in domeniul deseurilor (inclusiv al DBA) ar aduce economii de 72 de miliarde euro pe an si ar creste cifra de afaceri anuala a sectorului UE de gestionare si reciclare a deseurilor cu 42 de miliarde euro. De asemenea ar contribui la crearea unui sector cu 2,4 milioane de locuri de munca si o cifra de afaceri anuala totala de 187 de miliarde euro.