Sat ecologic.

Pod abandonat din Italia transformat în sat ecologic.
În urma unui concurs de proiecte organizat sub denumirea „Solar Park South” pentru reabilitarea unui pod dezafectat din regiunea autostrăzii Calabria din Italia, câștigătorii au fost francezul Philippe Rizotti și echipa de arhitecți Off Architecture. Aceștia au transformat un drum foarte cunoscut împreună cu podul dezafectat într-un sat vertical în care se poate muta o comunitate complet sustenabilă fără nici un impact negativ datorat dezvoltării de noi tehnologii.
Juriul a premiat planul la mai multe capitole, printre care și cel estetic, cel legat de mediu, impactul economic și social cât si pentru inovație. Proiectul a necesitat o grilă de ranforsare de 2 m în jurul podului pentru a putea suporta construcția de platforme de locuit. Aceste platforme pot fi închise cu pereți daca au ca destinație apartamente, sau pot fi lăsate deschise pentru o vedere perfectă asupra Mării Mediterane și pentru a profita din plin de climatul mediteranean asociat.
Întregul proiect este gândit pentru a fi autosustenabil ca și surse de generare a energiei. Un generator bazat pe energia geotermală va asigura în totalitate sursa de energie locală pentru susținerea comunității. Apa de ploaie va fi captată în rezervoare si filtrată pentru nevoile domestice printr-un sistem centralizat de filtrare si distribuție și va fi încălzită cu ajutorul metanului rezultat din tratarea deșeurilor menajere într-un biodigestor. Chiar și apele uzate vor fi filtrate prin procedeul de phytoremediation și reintroduse în circuitul menajer normal. Echipa de arhitecți a câștigat 20.000 EUR pentru conceptul inovator.
Strategiile de design ecologic inovativ sunt adesea folosite de piața de profil, mai ales ținând cont că arhitecții sunt provocați să gândească și pună în practică viziuni novatoare asupra soluțiilor de construire ecologică. Concursul The Solar Park South a fost o provocare unică pentru a da un nou scop unei infrastructuri abandonate în cadrul unei viziuni sustenabile și cu multe noutăți inovative de construcție.

sursa: inhabitat.com