Ce nu stiati despre baterii

Bateriile sunt pentru toți o sursa importanta de energie. Ele reprezinta o sursa mobila, ajutându-ne în situațiile când nu avem acces la prize sau pur și simplu la utilizarea a tot felul de echipamente electrice și electronice cum ar fi ceasuri, mobile, radiouri, telefoane, aparate foto etc.
Se pare ca, în medie, în casa fiecăruia dintre noi se afla pana la 8 baterii, ceea ce înseamnă peste 50 de milioane de baterii stricate anual în România. Astfel, peste 160.000 de tone de baterii ajung în fiecare an în gropile de gunoi de pe teritoriul tarii noastre.

Știați însă ca bateriile trebuie sa fie reciclate? Iar legea romanească prevede acest lucru. Desigur, foarte putini știu unde se pot depozita aceste baterii. Însă mai întâi as dori sa va dam câteva detalii despre conținutul bateriilor și efectele acestora asupra mediului.
Bateriile uzuale folosite în fiecare gospodărie sau la locul de munca, pot conține substanțe toxice precum plumb, mercur, nichel, cadmiu, zinc sau litiu. Aceste substanțe sunt deosebit de periculoase și pot afecta sănătatea umana dacă se intra în contact cu acestea. Dacă bateriile se arunca la coșul de gunoi, acestea vor ajunge cel mai probabil la gropile de gunoi apropiate orașului sau zonei în care locuiți. După cum se știe, după un anumit interval de timp bateriile se corodează și apar scurgeri ale substanțelor toxice pe care le conțin. Odată ajunse în mediu, substanțele mai sus menționate afectează grav calitatea acestuia, poluând apele, solul, plantele și viețuitoarele. O caracteristica a acestor substanțe este faptul ca acestea se acumulează de-a lungul lanțului trofic. Ce vrea sa însemne acest lucru? Înseamnă ca substanțele toxice nu se elimina/transforma la un anumit nivel din natura, ci se bioacumuleaza. Cu alte cuvinte, substanțele nu se risipesc, ci dimpotrivă se aduna cantitativ pe măsură ce sunt absorbite de plante, insecte, animale și în final de om. Dacă deșeurile noastre menajere pot fi filtrate de natura și apoi sa ajungă la noi sub forma de noi roade ale pământului, ei bine produsele noastre toxice, prin transformări chimice deosebit de mari, nu mai pot fi asimilate și transformate de mediul natural. E nevoie de multe cicluri pentru ca substanțele sa fie eliminate ca pericol din mediu. Mercurul de exemplu, cea mai periculoasa substanță conținută de baterii, aflat într-o baterie de dimensiuni mici, poate polua 500 l apa sau un metru pătrat de sol pe o perioada de aproximativ 50 de ani.

Substanțele acestea toxice, odată ajunse în organism, pot provoca afecțiuni grave precum sterilitate, pierderi de memorie, boli de inima sau cancer.