Eficienta reciclarii.

Eficienta reciclarii deseurilor de bateriil si acumulatori – cerinta care vine in sprijinul unui mediu mai curat

Stim cu totii ca atat bateriile cat si acumulatorii uzati contin elemente chimice cu impact asupra mediului inconjurator, unele dintre ele fiind de-a dreptul daunatoare. De aceea acestia trebuie separati de gunoiul menajer; preferabil ar fi sa mergem sa-i depunem in recipientii speciali de colectare pe care ii intalnim in toate magazinele mari, de obicei in acele zone special amenajate, “colturile verzi”.

Odata intrate in procesul unei colectari selective, deseurile de baterii si acumulatori urmeaza un circuit special prin care se asigura in primul rand recuperarea unei cantitati cat mai mari de substante, ceea ce numim reciclare, dar si eliminarea intr-o maniera nepoluanta a resturilor inutilizabile.

Cerintele europene tot mai mari pentru protejarea mediului inconjurator se regasesc de acum pe toate verigile lantului de gestionare a deseurilor de baterii si acumulatori. Daca odata cu anul 2012 au fost impuse tinte de colectare obligatorii pentru toti membrii UE (minim 25% din cantitatea de baterii si acumulatori pusa pe piata, crescand gradual pana la nivelul de 45% in anul 2016), incepand de anul acesta, de la 1 ianuarie 2014, s-a impus obligativitatea unor niveluri minime de eficienta in procesul de reciclare a deseurilor mai sus-mentionate. Actul normativ care reglementeaza acest aspect este Regulamentului nr. 493/2012 al Comisiei Europene, care stabileste normele detaliate pentru determinarea nivelului de eficienţă în procesele de reciclare. In cadrul acestor norme se face o clasificare a deseurilor in categoriii distincte: deşeurile de baterii şi acumulatori cu plumb-acid, cu nichel-cadmiu, respectiv alte baterii şi acumulatori.
Pentru fiecare dintre cele 3 tipuri de baterii este stabilit un nivel minim de eficienţă privind reciclarea: 65% din greutatea medie a bateriilor şi acumulatorilor cu plumb-acid, 75% din greutatea medie a bateriilor şi acumulatorilor cu nichel-cadmiu si 50% din greutatea medie a celorlalte desuri de baterii şi acumulatori. Metoda de calcul pentru eficienţa de reciclare a bateriilor are la bază raportul dintre masa fracţiilor de ieşire şi masa fracţiilor de intrare care intră în procesul de reciclare într-un an calendaristic, dar şi compoziţia chimică a fiecărui tip de deşeu prezent în fracţia de intrare. De asemenea, actul normativ prevede metode de calcul pentru rata conţinutului de plumb reciclat în cadrul unui proces de reciclare, dar şi a conţinutului de cadmiu.

In acest fel se va reusi armonizarea proceselor prin care reciclatorii, fie acesti aflati in spatiul comunitar sau extracomunitar, se vor alinia unor standarde clare si practice, iar pe de alta parte se constituie intr-o masura suplimentara de sprijin pentru pastrarea unui mediu mai curat si, de ce nu, o risipa mai mica a unor resurse pretioase.