Procesul de reciclare

Reciclarea reprezintă reprocesarea materialelor in produse noi. In general, reciclarea previne pierderea unor materiale potenţial folositoare, reduce consumul de materii prime şi reduce consumul de energie şi astfel producerea de gaze cu efect de seră. Reciclarea este un concept modern in gestiunea deşeurilor.
Materialele reciclabile pot proveni dintr-o gamă largă de surse, incluzând gospodăriile particulare, dar şi industriile. Ele includ sticla, hârtia, aluminiul, asfaltul, fierul, textilele şi plasticul.
Deşeurile biodegradabile, cum ar fi cele alimentare sau de grădină sunt de asemenea reciclabile cu ajutorul microorganismelor prin compost sau digestie anaerobă. Materialele reciclabile trebuie sortate şi seprate pe tipuri de produse. Contaminarea lor cu alte materiale trebuie prevenită pentru a le creşte valoarea şi a facilita procesarea. Sortarea poate fi efectuată de producător sau la centrele de colectare.
Colectarea deşeurilor se poate face in două moduri: fie firma care le procesează le ia direct de la producator (care, in prealabil, le-a pregătit in pungi sau saci, pe categorii), fie producatorul le duce prin mijloace proprii la centrul de colectare.
Reciclarea nu include refolosirea materialelor care işi păstrează forma iniţială pentru alte scopuri decât cele iniţiale.
Reciclarea bateriilor
Reciclarea bateriilor este o activitate de reciclare care are ca scop reducerea numărului de baterii din deşeurile municipale solide. Bateriile conţin metale grele şi substanţe chimice toxice, ele crescând riscul contaminării solului şi poluarea apei. Cele mai multe tipuri de baterii pot fi reciclate. Cu toate acestea , unele baterii pot fii reciclate mai uşor decât altele, ca bateriile auto si cele tip buton de celule. Alte tipuri, ca bateriile alkaline şi reincărcabile, pot fi deasemenea reciclate.
Multe oraşe oferă servicii de reciclare pentru bateriile uzate auto. In SUA serviciul de reciclare este incurajat prin lege printr-un depozit rambursabil care este plătit pe baterii, de aceea 97% din bateriile auto sunt aduse spre reciclare.
Societăţile care comercializeazâ baterii noi pentru maşini pot deasemenea colecta bateriile uzate pentru reciclare. Cele mai multe magazine de baterii sau centre de reciclare plătesc pentru bateriile uzate.